List synovi (27): PODARILO SA. NAPRIEK PODRAZOM...

Ahoj Ruben.

...

Veľmi dlho som ti nenapísal, tak dnes večer to napravím. Chcem ti povedať, synček môj, že sú veci, ktoré si budem aj v budúcnosti pamätať ako tie, ku ktorým som ako politik prispel a pomohli... Tentoraz zdravotníkom.

...
Boj. Bol to boj, ale podarilo sa. Za každý jeden takýto krok, za každé schválenie takéhoto zákona som vďačný a zaspávam naozaj s dobrým pocitom. Som v zdravotníckom výbore. Vidím do zákulisia rokovaní, som v tom priamo zainteresovaný a je to detektívka. Niekedy naozaj zaujímavá a napínavá, často stresujúca. Aj tých pár dní to tak bolo a dnes to pred hlasovaním a pri hlasovaní vyvrcholilo. Ministerstvo zdravotníctva a Ministerstvo financií, spolu s ďalšími zúčastnenými kompetentnými, po vyše roku vyrokovali a dohodli sa na tom, že na platy zdravotníkov pôjde okrem automatického zvýšenia platov ešte 232 miliónov EUR navyše. Ale - keďže sme v menšinovej vláde, bolo ohrozené schválenie zákona ako takého, dvoma populistickými pozmeňujúcimi návrhmi z opozície. Išlo o navýšenie platov lekárov nad rámec dohôd. Je ľúbivé a pekné pre voličov, pre lekárov, keď vidia, že poslanci zahlasujú za ešte väčšie navýšenie ich platov. Lenže z opozičných lavíc, bez zodpovednosti a bez dohôd sa to ľahko navrhuje.

...
Komunikovali sme v koalícii, aby sa nepodporili tieto pozmeňováky, lebo by musel byť stiahnutý (keby prešli) celý zákon a to sme nechceli. Vyrokovali sme to cez ministrov, premiéra so Sme rodina a aj so SaS, že to nepodporia, aby prešiel zákon ako celok. A pri hlasovaní o prvom pozmeňováku nastal moment, kedy nás SaS znova raz podviedla. Predsedníčka zdravotníckeho výboru je u nich tá, ktorá to má na starosti - s ňou rokoval minister zdravotníctva. Boli sme si istí, že pozmeňováky nepodporia. Až prišlo hlasovanie a Cigániková ukázala s úsmevom svojim kolegom, aby hlasovali za. Podraz.

...
Áno, bol to jeden z ďalších podrazov od nášho bývalého koaličného partnera. Nevyšlo im to. Našťastie pozmeňováky neprešli. A tým sme odhlasovali celý zákon a dovedna pôjde na budúci rok na platy zdravotníkov (25 zdravotníckych povolaní) pol miliardy navyše.

...
A keď to bol boj, rokovania a našli sa v tom aj politické podrazy, dnes si líham spokojný. Verím, že aj to pomôže zastabilizovať situáciu v zdravotníctve. Nie som naivný a nemyslím si, že je to dostatočné. Ale je to prvý krok k tomu, aby nám zdravotníci neodchádzali do západných krajín. Nedá sa razom zmeniť aj podmienky v nemocniciach a ďalšie veci. Nejde to tak ľahko. Ale schválili sme super vec. Samozrejme - treba teraz, aby prešiel zákon o štátnom rozpočte, aby sa to potvrdilo a mohlo vyplácať. A tu znova SaS avizuje, že to nepodporí. Bude to znova boj. Ale ideme krok za krokom, ťažko, ale predsa sa hýbeme k pozitívnym zmenám.

...
Prajem tebe, tvojim súrodencom dobrú noc, Ruben. A nezabudni pozdraviť mamku...