List synovi (22): O ODVOLÁVANÍ MINISTERKY

2021_05_11_list_synovipng

Ahoj Ruben!

Včerajší deň sme boli od rána do večera v parlamente a rokovali sme na mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorú zvolala opozičná strana Smer. Rozhodli sa odvolávať pani ministerku spravodlivosti. Prebehla dlhá rozprava, v ktorej bolo asi 30 rečníkov z pléna a vystúpila aj ministerka spravodlivosti, aby sa obhajovala a tiež za vládu ministerka Veronika Remišová, ktoré predniesla stanovisko vlády.

Mali sme pani ministerku spravodlivosti aj na našom klube už minulý týždeň, včera sme sa znova rozprávali na klube, čo s tým. Väčšinou je to tak, že opozícia využíva možnosť odvolávať niektorého člena vlády ako nejaký "parlamentný folklór", alebo "povinnú jazdu" a keďže nemá dostatok hlasov (treba aby hlasovalo 76 poslancov "za" odvolanie), tak sa jej to nepodarí.

Naši partneri v koalícii sa postavili úplne jasne, aj verejne za pani ministerku a tvrdili, že jej dôverujú. V OĽANO to tak jasné nebolo. Do ostatnej chvíle sme sa (jednotliví poslanci) rozhodovali, ako zahlasovať. Na klube boli totiž poslanci, ktorých ministerka nepresvedčila tak jasne. Nie sme súdnym tribunálom a nehlasovali sme teda o vine, či nevine, ale o dôvere. Niektoré veci, ktoré ministerka uvádzala predovšetkým ohľadom rekonštrukcie budovy Ministerstva spravodlivosti, kde sa spomína suma 30 miliónov € s tým, že šlo o 6 miliónov vyššiu ponuku, ako mala iná firma, alebo podmienky Verejného obstarávania, ktoré boli stanovené tak, že len 10 % zavážila pri výbere cena, alebo aj ďalšie veci, ma nepresvedčili. Nie, nevravím, že ministerka je vinná. Na to nemám právo. Len tvrdím, že pre mňa to celé má nejasnosti...

Opozícia jej vyčítala aj také veci, ako zodpovednosť za samovraždu Milana Lučanského, čo si myslím, že je nezmysel. Na dlhej rozprave sa mi však nepáčilo, že opozícia, namiesto toho, aby sa držala faktov, tak sa znižovala k plytkým osobným útokom, osočovaniu a invektívam smerom k pani ministerke. Nech máme voči hocikomu, čokoľvek, to, čo predviedli niektorí rečníci z opozície včera bolo hodné opovrhnutia a odsúdenia.

Opozícii povedal za náš klub OĽANO môj kolega Gábor Grendel - ak chceli ministerke pomôcť, tak to spravili dobre, ale ak ju chceli nejako skompromitovať, tak to úplne zbabrali.

Chcem ti však povedať niečo k hlasovaniu. Veľmi citlivo vnímame v OĽANO ak sa hovorí o korupcii, klientelizme a podobných veciach, pretože práve boj s týmito neduhmi nám dal cez občanov silný mandát v parlamente. Preto také diskusie a ťažké rozhodovania. Ministerka sa mala vyjadriť, že by chcela, aby ju podporilo najmenej 76 poslancov a zdôvodnila to tým, že chce cítiť podporu a dôveru na to, aby ľahšie presadzovala reformy. Lenže dôvera, či podpora sa nedá silou mocou vynútiť. Tá sa získava správaním, konaním, rozhodnutiami, dodržaním slova...

Ani my v OĽANO sme nechceli pomôcť opozícii, aby ministerku spravodlivosti odvolala. Ale ak nám niekto vyčíta, že hlasujeme, ako nám niekto prikáže, tak aj týmto hlasovaním sme ukázali, že si ctíme dohody, ale nedáme sa vydierať, nikto nás neprinúti hlasovať jednoznačne za podporu, ak o tom nie sme presvedčení.

27 z poslancov OĽANO sa rozhodlo vôbec nehlasovať. Ja som bol medzi nimi - sedel som v pléne, ale pri hlasovaní som sa nezaprezentoval. 22 zahlasovalo proti odvolaniu. Dvaja sa zdržali, jeden sa zaprezentoval a nehlasoval a jeden bol za.

Pani ministerka teda nedostala od poslancov 76 a viac hlasov proti, ako si to želala, ale 63. Na jej odvolanie bolo treba 76 hlasov za, ale našlo sa len 51.

Pani ministerka teda v svojej práci môže pokračovať a pokúsiť sa presadiť ďalšie zákony... Po hlasovaní, keď som odchádzal z pléna, pozrela sa na mňa a pohľady sa nám stretli. Spravil som teda pred odchodom ešte pár krokov smerom k nej. Podal som jej ruku a povedal, že ja som jedným z tých, kto nestlačil ten gombík a nepostavil sa za ňu tak jednoznačne. Napriek tomu som jej zablahoželal, že to ustála a poprial jej veľa úspechov v práci pre Slovensko.

Tu treba povedať, že ja som bol jedným z tých na klube, za zatvorenými dverami, kto sa pani ministrerky rázne pýtal a niektoré veci jej aj vyčítal. Viem, nikto nie je dokonalý. Ja si to uvedomujem, že mám obrovské chyby a nedokonalosti a verím, že aj ministerka spravodlivosti, po týchto skúsenostiach bude pracovať s väčšou pokorou.

V rozhovore sme včera chvíľku zotrvali a prehodili aj pár viet, ktoré nebudem písať do tohto verejného listu. V ňom som ti len chcel znova objasniť niektoré veci a svoj postoj, synček. A možno niekedy v budúcnosti, keď budeš starší, tak ti rozpoviem aj detaily z tých zákulisných vecí, o ktorých som kedysi ani ja nemal ani šajnu. Sú to pre mňa obrovské skúsenosti...

Maj sa, Ruben a pozdrav mamku a súrodencov.

Pozdravuje ťa tvoj ocko.

11.5.2021

 

2021_05_11_list_synovipng